Skapa nu din egen wiki!

Här får du hjälp steg för steg.

  • Om du vill skapa en wiki för att använda i skolan, så kan du använda dig av Wikispaces erbjudande om gratis och reklamfria wikis. För att kunna göra en sådan är det viktigt att du börjar din registrering från rätt plats på Wikispaces. Gå till: http://www.wikispaces.com/site/for/teachers och fyll i formuläret. Om du redan är medlem i Wikispaces (t. ex registrerad medlem i den här wikin), så ska du vara inloggad innan du går till sidan.

  • Välj ett användarnamn - gärna ett som gör att man förstår vem du är och var du jobbar. I de wikis som jag använder i arbetet har jag t. ex användarnamnet charlotte-medioteket. I en wiki som du ska använda i din skola kan t. ex Lisa-skolansnamn vara ett bra mönster. När du loggar in på Wikispaces och din wiki använder du ditt användarnamn + lösenord.

  • Sedan väljer du ett lösenord.

  • Ange en e-postadress och fundera då över var och när du vill kunna läsa mejl som har med wikin att göra.Vill du använda din jobbmejl eller en privat mejladress - vilken är enklast för dig? Var mycket noga när du fyller i e-postadressen, eftersom du kommer att få ett mejl där du måste bekräfta din adress och din registrering. Det är också med hjälp av din e-post som du kan få reda på ditt lösenord om du råkar glömma bort det.

  • Välj sedan vilken tillgänglighetsnivå din wiki ska ha; Public (alla besökare kan både läsa och skriva m.m. i sidorna), Protected (alla kan läsa men endast medlemmar kan skriva) eller Private (bara medlemmar kan se och ändra innehållet i wikin). Protected är ofta en bra nivå för skolbruk. Men nivån går att ändra när som helst, så ni kan ju börja Private ifall det känns tryggare. Problemet som kan uppstå då är att inte ens de som man vill ska kunna se wikin gör det utan att vara inloggade.

  • Till sist är det viktigt att du klickar i att du lovar att wikin ska användas i undervisning - annars får du en wiki med reklam.

  • Du får ett mejl till den e-postadress du angivit där du ska bekräfta din adress osv.


Wikimedlemskap.jpgHome